Hamileyken Yapmanız ve Yapmamanız Gerekenler

Hamileyken Yapmanız ve Yapmamanız Gerekenler

Anne Adaylarına Hamileyken Yapmanız ve Yapmamanız Gerekenler, Endişelenmesi veya Endişelenmemesi Gerekenler Konulu Yazı. Okumanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı okumadan önce, tüm bunlardan önemlisi, bebeğinize onları besleyici ve sağlık bir ortamda büyümeleri konusunda borçlu olduğumuzu bilmemize fayda var. Bu yazı, hamileyken yapacaklarınız veya yapmayacaklarınız, endişelenmeniz veya endişelenmemeniz gereken şeyler üzerinde sizi fikir sahibi yapabilir.  

1- Multivitamin Desteği Alın

Sağlıklı bir diyet de olsa bu; hamilelik için yeterli olmayabilir. Vitamin ve mineral bakımından zengin, dengeli öğünlerle vücudunuzla birlikte büyüyen bir bebeğin gelişimini desteklemek için harikadır. Bu vitaminler, hamile annelerin hamilelik dönemindeki besin ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur. Örneğin:

  • Folik Asit
  • Kalsiyum
  • Demir

  Bütün bunlar, fetüsün düzgün gelişimine yardımcı olur ve doğum anındaki problemleri önceden önlemeye yardımcı olur. Önemli: Doktorunuz sizin için en uygun olan bir multivitamin bulmanıza yardımcı olabilir. Multivitamin alırken aşırı doza kaçmayın. Yüksek miktarlardaki bazı vitaminler bebeğinize zarar verebilir.

2- Sigara içmeyin

Aslında burada söyleyecek pek fazla şey bulamıyoruz. Tartışmasız hamileyken yapılmaması gereken davranışlardan en önemlilerindendir. Şunu belirtmek isteriz ki sigara içmeyen annelere göre sigara içen annelerin sahip olduğu bebeklerde düşük kiloda doğum ve öğrenme güçlüğü riski daha fazladır. Şaşırtabilir*: Sigara içen kadınlardan doğan çocukların, genç yaşta sigara sigaraya başlama ve tiryaki olma riskleri daha fazladır!

3- Uykunuzu Alın

Değişen hormon seviyeleri, beklentiniz, endişeleriniz; 9 aylık hamilelik döneminde uyku problemleri yaşatabilir. Özellikle son 3 aylık dönemde uyku ihtiyacınız daha da artmaktadır. Tavsiye*: Yorgun, halsiz ve uykulu hissettiğinizde küçük şekerlemeler bile yapmamanızı öneriyoruz. Uyku ihtiyacınızı vakti dışında tüketmeyin. Yatma zamanlarınızı bir standarta bağlayın ve bu plana sadık kalın. Her gece en az 7 ila 9 saat uyuyun. Yorgunluk, vücudunuzun daha fazla dinlenmeye ihtiyacı

olduğunun bir işaretidir. Bu yüzden vücudunuza ihtiyacı olan şeyi verin.


Hamilelikte Alkol Kullanmanın Zararları Alkolün Hamileliğe Zararı Var mı

4- Alkol içmeyin

Alkol, bebeğinizin gelişimini büyük ölçüde etkileyebilir. Hamileyken alkol kullanan kadınlar, Fetal Alkol Sendromlu (FAS) bir bebek dünyaya getirebilir. FAS belirtileri şunlar olabir:

  • Bebeğin Normalden Zayıf Doğması
  • Öğrenme Zorlukları
  • Davranış Problemleri

Az miktarda kullanılan alkol bile sorun olabilir. Hamilelikte güvenli denilebilecek bir alkol sınırı yoktur. Hamileyken alkol kullanımına engel olamıyorsanız en kısa zamanda bir doktora başvurmanızda büyük fayda vardır. Hamileyken Ne Yapmalıyım Hamileler Ne Yapmalı Hamileyken Egzersiz Yapmanın Faydaları

5- Egzersiz Yapın

Artık hamilelikte “parmaklarımı bile kaldıramıyorum” devri bitti :) Egzersizlerin hamilelere çok büyük oranda fayda sağladığı kanıtlanmış bir gerçektir. Aslında, düzenli egzersiz hamilelik ve sonrasında  ortaya çıkan birçok sorunla mücadele etmenize yardımcı olabilir:

  • Uykusuzluk Problemi
  • Kas Ağrıları
  • Aşırı Kilo Problemleri
  • Psikolojik Sorunlar

Hamile kalmadan önce düzenli olarak egzersiz yapmışsanız buna devam edin. Hamileliğinizin daha ileriki safhalarında egzersizinizi nasıl devam ettireceğinizle alakalı doktorunuzla konuşabilirsiniz.

6- Çiğ ve Az Pişmiş Et Yemeyin

Çiğ ve az pişmiş et ve yumurta , listeriosis ve Toksoplazma enfeksiyonu gibi gıda kaynaklı hastalık riski taşır . Gıda zehirlenmesi de bir olasılıktır. Bu durum, ciddi doğum kusurlarına ve hatta düşüklere neden olabilecek ciddi, ölümle bile sonuçlanabilecek olan hastalıklara sebep olabilir. Hamileyken yiyeceğiniz tüm yumurta ve etlerin iyi pişmiş olduğundan emin olun.

7- Deniz Ürünleri Tüketin

Deniz ürünleri , Sağlıklı Omega-3, çinko ve demir gibi vitaminler ve mineralle doludur. Bunların hepsi hem anne hem de bebek için önemlidir. Ancak az pişmiş veya çiğ deniz ürünleri bazı sorunlara neden olabilir. Anne adaylarımız, çiğ balıklardan ve yüksek düzeyde cıva içerebilecek balıklardan kaçınmalıdır . Yüksek düzeyde cıva içeren balıklardan bazıları:

  • Köpekbalığı
  • Kılıçbalığı
  • Tilefish
  • Kral Uskumru (King Fish)

8- Şarküteri Etleri Tüketmeyin

Şarküteri etleri - sosisli sandviçler, sosisler, füme somon ve diğer iyileştirilmiş etler - listeriosis ve toksoplazmoz gibi gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir. Dilimlenmiş ve bu tür işlenmiş etlerde bakteri üretimi çok daha fazladır. Süt ve peynir tüketimi de çok önemlidir. Fakat zararlı bakterilerden kurtulmak için ürünlerinizi daima yıkayın.

9- Çiğ Süt İçmeyin

Kalsiyum anne karnındaki bebekler için çok önemlidir. Ancak, anneler sütlerden nasıl kalsiyum kazandığına dikkat etmelidir. Çiğ sütler, kaynatılmadığından içinde sizi hasta edecek bakterileri hala içeriyor olabilir. Özellikle Çiğ Süt, Listeria bakterilerini içerebilir. Dikkat*: Bu bakteriler hastalığa, düşüklere ve hatta hayati tehlikeye yol açabilecek hastalıklara yol açabilir.

10- Çok Fazla Kafein Almayın

Kafein, plasentadan geçebilir ve bebeğinizin kalp atış hızını artırabilir.

11- Sağlıklı Kilo Alın

Çevrenizde size “2 kişilik yemen gerekiyor” deniliyorsa emin olun bu “ne istersen ye” anlamına gelmez. Hamilelik sırasında çok fazla kilo almak bebeğinize faydadan çok zarar verebilir. İlk üç aylık dönemde, büyüyen bebeğinizi desteklemek için günde yaklaşık sadece 100 kaloriye ihtiyaç vardır. Üçüncü 3 aylık dönemde de bu 300 kaloriye yaklaşır.

12- Evcil Hayvanlarınızın Çöpünü Ellerinizle Temizlemeyin

Eğer evinizde sahiplendiğiniz bir tüylü arkadaşınız varsa onu sevebilirsiniz. Fakat kesinlikle çöpünü, pisliğini ellerinizle temizlemeyin. Özellikle kedi pisliği milyonlarca bakteri ve parazit doludur. Dikkat edin!  

13- Dişçinizi ziyaret edin

Ağız temizliğini yaparken bakterilerin yayılmasından ve enfeksiyona sebebiyet verilmesinden korkulduğu için diş hekimlerini ihmal ediyoruz. Aslında, Amerikan Kadın Doğum Uzmanları Okulu, hamile annelerin düzenli diş temizliği ve ağız sağlıklarının değerlendirilmesinin yapılmasını önermektedir. Tabiki Diş Hekiminize hamile olduğunuzu hatırlatmayı unutmayın.