Toksoplazma Nedir, Nasıl Bulaşır ?

Toksoplazma Nedir, Nasıl Bulaşır ?

Özellikle Hamilelerin Dikkat Etmesi Gereken, Toksoplazma Enfeksiyonu Hakkında, Toksoplazma Nedir ve Nasıl Bulaşır ? Okuyalım.

Toksoplazma enfeksiyonu, Toxoplasma Gondii adı verilen parazitin vücuda bulaşmasıyla oluşan bir hastalıktır. Peki Toksoplazma enfeksiyonu nasıl bulaşır? Bu hastalıktan korunmanın yolları nelerdir? Bu enfeksiyonun vücuda girmesiyle birlikte oluşan hastalık belirtilerini okuyalım. Hiyjen kuralları hepimiz için geçerlidir. Fakat konu anne adayları olunca bu konu çok daha fazla önemlidir. Toksoplazma enfeksiyonu, hamilelikte düşüklere, ölü veya sakat doğumlara neden olabilir. Evde kedi besliyorsanız bu duruma çok dikkat edin. Bu enfeksiyona neden olan parazitler kedilerden bulaşabiliyor. Yalnız sadece kedilerden bulaşmaz. Buyrun bilgilenelim:

Toksoplazma Enfeksiyonu Nasıl Bulaşır?

Çiğ veya az pişmiş etler tüketmeyin! Araştırmalara göre bu toksoplazma paraziti çiğ veya az pişmiş etlerden bulaşıyor. Ayrıca yukarda kedilerden bahsettiğimizi unutmayalım. Kedi pisliği bol miktarda zararlı bakteri ve parazit içerir. Kedi dışkısına konan ortamdaki sinekler, konduğu her şeye tehlike saçar.  

PEKİ TOKSOPLAZMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hafif kas ve eklem ağrıları, halsizlik, yorgunluk, lenf düğümlerinde şişlik gibi belirtiler görülebilir. Belirtiler birkaç hafta ile birkaç ay içinde kendiliğinden geriler. Çok nadiren göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Bağışıklık sistemi baskılanmış lösemi, lenfoma, AIDS hastaları ile organ nakli yapılan hastalarda çok daha ağır seyredebilir ve hatta ölümlere neden olabilir.

KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Toksoplazmadan korunmanın en etkili yolu hijyen kurallarına uymaktır. Etleri iyi pişirerek yemek, meyve ve sebzeleri iyi yıkamak önemlidir. Anne adaylarının kedilerle yakın temasta bulunmamaları önemlidir. Özellikle dışarıda dolaşma alışkanlığı olan ev kedilerinin dışkılarında toksoplazma olma olasılığı çok yükselir temastan kaçınılmalıdır. Hastalık hakkında insanlar bilgilendirilmeli ve bilinçlendirilmelidir.

TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Tedavi için lütfen doktorunuza başvurunuz. Uygun antibiyotikler ile tedavi olunabilir.